:: دوره 18، شماره 2 - ( تابستان 1396 ) ::
جلد 18 شماره 2 صفحات 143-158 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر تنش شوری بر برخی پاسخ‌های فیزیولوژیک و زیست‌شیمیایی چهار دورگه انجیر
مهوش زارعی، مجید عزیزی، مجید راحمی ، علی تهرانی فر، سهراب داورپناه
چکیده:   (467 مشاهده)
شور شدن خاک‌ها در اثر تجمع نمک‌ در خاک، تولید محصول‌های کشاورزی از جمله انجیر را کاهش می‌دهد. به‌منظور بررسی تأثیر سطح‌های مختلف تنش شوری (6/0، 4، 6 و 8 میلی‌موس بر سانتی‌متر) بر چهار دورگه انجیر، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح به‌طورکامل تصادفی انجام شد. دانهال‌های مورد ارزیابی از تلاقی رقم مادری سبز (S) و چهار رقم برانجیر پوزدنبالی (P)، خرمایی (K)، شاه انجیری (Sh) و دانه سفیدD) )، (S×P، S×K، S×Sh و S×D) به‌دست آمده بودند. اعمال تنش شوری در سطح هشت میلی‌موس بر سانتی‌متر منجر به افزایش غلظت پرولین (18/9 برابر)، کاروتنوئیدها (04/8%(، تراکم روزنه (13/54 %)، کاهش مقدار نسبی آب برگ (24/%15)، نشاسته (42/%39)، طول (68/%23) و قطر روزنه (60/%24) و هدایت روزنه‌ای (59/%73) نسبت به تیمار شاهد شد. با افزایش سطح شوری تا شش میلی‌موس بر سانتی‌متر، غلظت قندهای محلول کل، کلروفیل b و کلروفیل کل در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. بیش‌ترین مقدار پرولین، کلروفیل‌های a و b، کلروفیل کل، کاروتنوئیدها، قندهای محلول کل و نشاسته در دورگه S×K  اندازه‌گیری شد. در حالی‌که کم‌ترین مقدار نسبی آب برگ در دورگه S×D و کم‌ترین غلظت کلروفیلb و کل در دورگه S× Sh اندازه‌گیری شد. هم‌چنین دورگه S×Sh بیش‌ترین مقدار کاهش طول و قطر روزنه و بیش‌ترین افزایش تراکم روزنه‌ای زیر شرایط تنش شوری را داشت، در حالی‌که کم‌ترین مقدار تراکم روزنه‌ای در دورگه S×K مشاهده شد. هم‌چنین در تیمار هشت میلی‌موس بر سانتی‌متر، بیش‌ترین و کم‌ترین درصد تغییرهای هدایت روزنه‌ای نسبت به تیمار شاهد به‌ترتیب در دورگه‌های S×P و S×K مشاهده شد. در بین چهار دورگه‌ مورد بررسی، S×K شرایط تنش شوری را بیش‌تر از بقیه تحمل نمود و امکان استفاده از این دورگه در خاک‌های شور تا سطح هشت میلی‌موس بر سانتی‌متر وجود دارد.
واژه‌های کلیدی: پرولین، کاروتنوئید، کلروفیل، نشاسته، هدایت روزنه‌ای
متن کامل [PDF 286 kb]   (355 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میوه کاری(میوه های ریز، معندله و سردسیری، نیمه گرمسیری، میوه‌های خشک)
دریافت: ۱۳۹۷/۳/۷ | پذیرش: ۱۳۹۷/۳/۷ | انتشار: ۱۳۹۷/۳/۷


XML   English Abstract   Print



دوره 18، شماره 2 - ( تابستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها