[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 20، شماره 1 - ( بهار 1398 ) ::
جلد 20 شماره 1 صفحات 31-40 برگشت به فهرست نسخه ها
بهبود تحمل تنش شوری در نارنج سه برگ (Poncirus trifoliata L.) با استفاده از قارچ‌‌های مایکوریزا آربوسکولار
محمود اثنی عشری، مرضیه هادیان دلجو
دانشگاه بوعلی سینا
چکیده:   (317 مشاهده)
مرکبات جز گیاهان حساس به شوری می‌‌باشند. در پژوهش حاضر واکنش دانهال‌‌های نارنج سه‌برگ در شرایط تنش شوری و در حضور Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) مورد بررسی قرار گرفت. دانهال‌‌های ۴۰ روزه نارنج سه‌برگ، ۱۷۵ روز پس از مایه‌زنی با سه گونه AMF در ۵ سطح به‌صورت ترکیبی شاملGlomus mosseae + Glomus intraradices ، Glomus mosseae + Glomus hoi، Glomus hoi + Glomus intraradices،Glomus mosseae + Glomus intraradices + Glomus hoi و بدون مایه‌زنی (شاهد)، به‌مدت ۴۵ روز در برابر غلظت‌‌های صفر (شاهد)، ۳۵ و ۷۰ میلی‌‌مولار کلرید سدیم قرار گرفتند. میکوریزاسیون به‌ویژه با ترکیبG. hoi  +G. mosseae  موجب افزایش محتوای نسبی آب برگ، کلروفیل و اسمولیت‌‌ها شد. کاهش قابل توجهی در مقدار مالون‌‌دی‌‌آلدئید و پراکسید هیدروژن در برگ‌‌های دانهال‌‌های مایکوریزی نسبت به دانهال‌‌های غیرمایکوریزی مشاهده گردید. با افزایش شوری، غلظت سدیم و کلر در برگ به‌طور معنی‌‌داری افزایش و غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم کاهش یافت. از سوی دیگر، مایه‌زنی با AMF منجر به افزایش معنی‌‌دار غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در دانهال‌‌های مایکوریزی گردید. به‌طور کلی، همزیستی AMF توانست از راه افزایش مادهای غذایی برگ و کاهش آسیب اکسیداتیو به دانهال‌‌های نارنج سه‌برگ در برابر شوری کمک موثری نماید.
واژه‌های کلیدی: مایه زنی، مالون دی‌آلدئید، پراکسید هیدروژن، آسیب اکسیداتیو
متن کامل [PDF 247 kb]   (55 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش های محیطی
دریافت: ۱۳۹۷/۱/۲۹ | پذیرش: ۱۳۹۸/۲/۲۹ | انتشار: ۱۳۹۸/۵/۱۴
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Esna-Ashari M, Hadian Deljoo M. Enhancing Salinity Stress Tolerance in Poncirus trifoliata L. Using Arbuscular Mycorrhizal Fungi. IJHST. 2019; 20 (1) :31-40
URL: http://journal.irshs.ir/article-1-239-fa.html

اثنی عشری محمود، هادیان دلجو مرضیه. بهبود تحمل تنش شوری در نارنج سه برگ (Poncirus trifoliata L.) با استفاده از قارچ‌‌های مایکوریزا آربوسکولار. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1398; 20 (1) :31-40

URL: http://journal.irshs.ir/article-1-239-fa.html



دوره 20، شماره 1 - ( بهار 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم و فنون باغبانی ایران Iranian Journal of Horticultural Science and Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3991