[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) ::
جلد 18 شماره 4 صفحات 377-388 برگشت به فهرست نسخه ها
تغییرهای مورفوفیزیولوژیک، زیست‌شیمیایی و ترکیب‌های اسانس مرزه باغی (Satureja hortensis L.) آبیاری شده با پساب تصفیه شده
خانم هانیا صحراییان، دکتر الهام اسراری ، دکتر محمد جمال سحر خیز
پیام نور
چکیده:   (178 مشاهده)
با توجه به چالش‏ کمبود آب آبیاری در تولید گیاهان باغی، جایگزینی منابع آبی با پساب تصفیه شده در حال افزایش است. در این پژوهش تغییرهای مورفوفیزیولوژیکی، زیست‌شیمیایی و ترکیب‌های اسانس گیاه دارویی مرزه باغی (Satureja hortensis L.) در اثر آبیاری با آب چاه، پساب تصفیه شده و ترکیب آب چاه و پساب تصفیه شده با نسبت 1:1، در قالب طرح به‌طور کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 بررسی شد. نتیجه‌ها نشان داد تیمار آبیاری اثر معنی‌‌داری بر ویژگی‌های مورد ارزیابی دارد. بیشترین و کمترین وزن تر کل گیاه و ریشه، طول شاخه و ریشه و ارتفاع گیاه به‌ترتیب در تیمار آب چاه و پساب به‌دست آمد. بیشترین وزن تر و خشک قسمت هوایی و درصد ماده خشک در تیمار آب چاه + پساب و بیشترین قطر ساقه در گیاهان آبیاری شده با پساب به‌دست آمد. بیشترین و کمترین سطح برگ و مقدار اسانس (86/2 درصد وزنی) به‌ترتیب در تیمار آب چاه + پساب و تیمار آب چاه به‌دست آمد. بیشترین شاخص کلروفیل برگ (75/44) و فنول کل
(mg GAE 100 g-1 96/1) در تیمار پساب تصفیه شده به‌دست آمد. در واکاوی ترکیب‌های اسانس، 47 ترکیب شناسایی شد که بیشترین ترکیب آن کارواکرول (27/53 درصد) بود که در تیمار پساب تصفیه شده به‌دست آمد. به‏طور کلی به دلیل بهبود ویژگی‏های رشدی و افزایش عملکرد اسانس و همچنین به منظور کاهش مصرف آب، ترکیب آب چاه و پساب تصفیه شده برای تولید مرزه باغی پیشنهاد می‏شود.

 
واژه‌های کلیدی: ارتفاع گیاه، اسانس، زمان گل‌‌دهی، شاخص کلروفیل، فنول کل
متن کامل [PDF 198 kb]   (99 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان دارویی
دریافت: ۱۳۹۶/۶/۱۵ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۲/۲۱ | انتشار: ۱۳۹۷/۶/۲۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Changes in Morpho-Physiological, Biochemical and Essential Oil Components of Summer Savory (Satureja hortensis L.) Irrigated with Refined Sewage Water. 3. 2018; 18 (4) :377-388
URL: http://journal.irshs.ir/article-1-143-fa.html

صحراییان هانیا، اسراری الهام، سحر خیز محمد جمال. تغییرهای مورفوفیزیولوژیک، زیست‌شیمیایی و ترکیب‌های اسانس مرزه باغی (Satureja hortensis L.) آبیاری شده با پساب تصفیه شده . 1. 1396; 18 (4) :377-388

URL: http://journal.irshs.ir/article-1-143-fa.html



دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم و فنون باغبانی ایران Iranian Journal of Horticultural Science and Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3792